Interview

Met wethouder
Wubbo Tempel

“Als ze me zouden vragen het lint voor De Oude Werf door te knippen, dan zou ik dat met veel plezier doen. Het is echt een project waar ik heel trots op ben”, vertelt wethouder Wubbo Tempel van de gemeente Krimpen aan den IJssel enthousiast. “Wat ons als gemeente zo aanspreekt, is dat De Oude Werf de prachtige rivier bij ons dorp brengt. Hier wonen mensen straks echt aan het water, waarbij ze vanuit hun appartement vrij uitzicht hebben. Ook kunnen ze heerlijk langs het water wandelen en vanaf een bankje op de dijk de rivier op zich laten inwerken. De Oude Werf is een enorme toevoegde waarde voor ons dorp.”

Zowel bewoners als Krimpenaren moeten zich thuis voelen

“Toen we de tender voor de herontwikkeling van deze kansrijke locatie uitschreven, wilden we graag dat de sfeer van het water centraal zou staan. We wilden de waterkant optimaal benutten en ook de historie van de oude scheepswerf op deze locatie laten terugkomen. Ook belangrijk vonden we de verbinding met ons dorp. Zowel bewoners moeten zich hier thuis voelen als andere Krimpenaren die ook weer van het water willen genieten. Het is mooi dat we heel Krimpen kunnen laten profiteren van deze ontwikkeling. En verder: we wilden gewoon een mooi project realiseren.

De rijke historie krijgt de aandacht die het verdient

Toen we het plan voor De Oude Werf gepresenteerd kregen, vond ik dat een aangename verrassing. Het water staat absoluut centraal en de scheepvaarthistorie komt op meerdere manieren in het plan terug. Niet alleen in de naamgeving ‘De Oude Werf’ en de namen van de gebouwen, maar ook in de robuuste en gevarieerde architectuur, het materiaal en bijvoorbeeld het hergebruik van de dwarse insteekhaven. Hiermee krijgt de rijke historie in onze ogen de aandacht die het verdient. De gebouwen krijgen elk een geheel eigen karakter, soms zelfs met een loftachtige uitstraling. Echt in de sfeer van de pakhuizen van vroeger, die toen ook onderling allemaal verschilden. Ook het materiaalgebruik vind ik goed gekozen: veel staal en houtwerk. Knap gedaan. Het geeft het plan een eigen sfeer, passend bij de geschiedenis en het water van de IJssel.

De Oude Werf, het Dorpsplein aan het water

Ook heel mooi is dat in het buurproject de twee oude monumentale loodsen zijn verwerkt die er nu al staan. Die dragen ook weer bij aan de gewenste historische uitstraling. Verder zijn we blij dat het parkeren elegant is opgelost. De dijk wordt met nadruk geen parkeerterrein, omdat het parkeren inpandig wordt opgelost. Hierdoor blijft het waterrijke, ruigere en vrije karakter behouden en houdt iedereen vrij uitzicht op het water. Niet voor niets noemen we De Oude Werf ook wel ‘Dorpsplein aan het water’.”