Interview met de architecten

'De Oude Werf is natuurlijk een fenomenale locatie om te wonen'

Industrieel, sociaal, stoer, waterrijk, duurzaam, historisch en intiem. Het zijn zomaar wat karakteristieken die Marnix van der Meer (Zecc architecten) en Jasper Smits (Jasper Smits Architecten) noemen als gevraagd wordt naar De Oude Werf. Een project waar ze zelf ook graag zouden wonen. “Ja, wat ik uniek aan De Oude Werf vind, is dat het iets dorps heeft door de ligging in Krimpen aan den IJssel en tegelijkertijd stoerheid uitstraalt. Die combi spreekt me enorm aan”, vertelt Marnix. Collega-architect Jasper vult aan: “Ook de vele verwijzingen naar het rijke scheepsverleden van deze werflocatie en natuurlijk de ligging aan het water is wat dit project zo bijzonder maakt.”

Jasper

Marnix

Herkenbare architectuur

De architecten hadden direct een goed gevoel bij de tender voor de herontwikkeling van deze historische plek. “De Oude Werf is natuurlijk een fenomenale locatie met die dwarse insteekhaven als rijksmonument, dat industriële karakter en het uitzicht op het water van de IJssel”, vertelt Jasper. “Het project heeft alles in zich om straks bijzonder fijn te wonen.” Marnix: “Het rijke verleden van de plek prikkelde inderdaad meteen om een duurzame toekomstvisie op te mogen bedenken. We moesten natuurlijk voldoen aan de kaders van de gemeente, maar we zaten op één lijn. We hadden ook zelf gelijk een tussenschaal qua bebouwing voor ogen, met een brede range aan woningtypen. Bebouwing die een duidelijke link zou hebben met de voormalige scheepswerf en het water én tegelijkertijd een hoge, duurzame woonkwaliteit zou bieden. Geen abstract industrieel ontwerp dus, maar herkenbare architectuur die ons doet herinneren aan het leven van vroeger aan de dijk.”

Letters op de gebouwen

De architecten zijn hierin ook goed geslaagd. De Oude Werf is een passend concept, dat voortborduurt op de context, schaalgrootte en kapvormen van het verleden. Daarbij is ook nadrukkelijke aandacht uitgegaan naar duurzame materialen die zowel mooi verouderen als de ontwikkeling van de oude werf door de jaren heen goed laten zien. Het hout van het Dijkhuis sluit bijvoorbeeld aan bij het hout van de tegenovergelegen smederijloods, waarna de overige drie gebouwen naar de IJssel toe steeds groter en robuuster worden. Het materiaalgebruik verschuift daarbij van hout en baksteen naar staal, eindigend bij het stoere Pakhuis aan de IJssel met vooral een industriële look. Jasper: “Ieder gebouw van De Oude Werf heeft echt een eigen karakter. Iets bijzonders. Uniek is bijvoorbeeld het schuine dak van het eigenzinnige Kraanhuis op de hoek, mede geïnspireerd door de oude scheepskranen. Of de monumentale uitstraling van het Scheepshuis dankzij de afgeknotte kapvorm, geleend van de directiewoning van oude werven. Dat is ook de reden waarom we alle gebouwen – ieder met een eigen aardse tint – een passende naam hebben gegeven. Ze staan ieder op zich en horen tegelijkertijd nadrukkelijk bij elkaar.” Marnix: “We hebben er ook voor gekozen om de naam van ieder gebouw bovenaan de betreffende gevel terug te laten komen. Die herkenbaarheid spreekt ons aan. Zo kunnen bewoners straks trots zeggen: ‘Ik woon in het appartement of de stadswoning in het Scheepshuis’ en weet iedereen gelijk waar dat is. Ook op deze wijze verankeren we de historie op deze plek en zorgen we tegelijkertijd voor verbinding met de omgeving.”

Project vol verrassingen

Die verbinding met de omgeving komt ook tot uiting door de nadruk op de buitenruimtes aan het water en aan de Werftuin aan de achterzijde van de gebouwen. Jasper: “De Oude Werf heeft een stoere uitstraling aan de buitenzijde, met veelal balkons en loggia’s die het leven aan het water versterken. De ‘opgetilde’ loggia’s op de begane grond krijgen ook vaak een trappetje naar de openbare, autovrije kade. Verder hebben de penthouses grote terrassen met vrij uitzicht op de IJssel en de langsvarende schepen.” Tegelijkertijd kent De Oude Werf ook de rustige uitstraling van de groene Werftuin in de intieme binnenzone. “Twee verschillende sferen dus”, licht Marnix toe. “De Werftuin is een verhoogde binnentuin, boven op de half verdiepte stallinggarage, die volwaardige beplanting krijgt met onder meer heesters, fruitbomen in bakken en een wandelpad. Zo hebben de bewoners dus altijd de keuze tussen de reuring van het water of de rust van de groene Werftuin. Tegelijkertijd lopen de bewoners van het Dijkhuis altijd vanuit de stallinggarage via de Werftuin naar hun woning en hebben sommige woningen een privéterras aan de Werftuin. Zo zit het project vol bijzondere architectonische verrassingen. ”